Βίντεο- Αλληλεπίδραση με τους μαθητές στο διαδίκτυο
Για να κατεβάσετε το σενάριο, κάντε κλικ εδώ
Μέσω αυτής της ενότητας στοχεύουμε:
- Να αναδείξουμε τη σημασία και τα πλεονεκτήματα των διαδραστικών εργαλείων.
- Να βοηθήσουμε τους εκπαιδευόμενους να βρουν το κατάλληλο διαδραστικό εργαλείο ανάλογα με το θέμα μάθησης.
- Να μοιραστούμε ιδέες σχετικά με την αξιοποίηση των διαδραστικών εργαλείων στο TBLT.
- Να εξοικειώσουμε τους εκπαιδευόμενους με τα διαδικτυακά διαδραστικά εργαλεία.
Έχετε περάσει αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες δουλεύοντας πάνω σε κάποιο έργο που πιστεύατε ότι θα ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά και πάλι δεν καταφέρατε να τραβήξετε την προσοχή των μαθητών σας.
Καταστάσεις, όπως αυτή, είναι αρκετά συχνές στη σύγχρονη μάθηση, επειδή η έλλειψη ενδιαφέροντος για ομαδική εργασία είναι ευρέως διαδεδομένη.
Όταν μιλάμε για διαδικτυακά συνεργατικά εργαλεία, αναφερόμαστε σε διαδικτυακά εργαλεία που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως στους μαθητές να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών που θα κρατήσουν την προσοχή των μαθητών αμείωτη. Τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι διαδραστικές συζητήσεις, δραστηριότητες διαδικτυακής συνεργασίας, διαδικτυακά κουίζ, κοινή χρήση και πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς μαθησιακούς πόρους και πολλά άλλα.
Αν θέλετε να τονώσετε την ατμόσφαιρα της τάξης σας, οι εφαρμογές κουίζ όπως το Quizlet ή το Quizizz, μπορούν να λειτουργήσουν καλά, ανεξάρτητα από τον μέσο όρο ηλικίας της τάξης. Αν και τα κουίζ μπορεί να μην είναι ο πιο ευρηματικός τρόπος μάθησης, εξακολουθούν να είναι χρήσιμα για την απομνημόνευση και την ανάκληση γεγονότων, τη γρήγορη αξιολόγηση των γνώσεων ή τη λήψη πληροφοριών στο τέλος μιας διάλεξης. Τα κουίζ στο TBLT μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν την περιέργειά τους για διαφορετικά θέματα και να εξερευνήσουν νέες προοπτικές. Ωστόσο, εκτός από τη μάθηση, η μεθοδολογία των κουίζ μπορεί να λειτουργήσει ως προσέγγιση για τον έλεγχο της προόδου ενός μαθητή αποφεύγοντας τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας.
Για να παρακολουθείτε την πρόοδο των μαθητών σας και να τους επιτρέπετε να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με τη μαθησιακή διαδικασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφαρμογές όπως Miro, Jamboard, Google Forms, Ideazboard. Εύκολες στη χρήση, εντυπωσιακές και δίνοντας αρκετό χώρο σε όλους να εκφραστούν, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική πρόοδο.
Επιπλέον, ως εκπαιδευτής μπορείτε πάντα να κάνετε ένα βήμα μπροστά στο μάθημα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο. Βίντεο, ηχογραφήσεις, ακόμη και podcasts μπορούν να αποτελέσουν διασκεδαστικούς τρόπους αλληλεπίδρασης τόσο μεταξύ καθηγητών και μαθητών αλλά και μεταξύ των μαθητών επίσης. Τα Ardour, Audacity, Camtasia, iMove είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία για την εγγραφή και την προσαρμογή βίντεο και ήχου.
Ένα εύκολο και γρήγορο παράδειγμα δημιουργίας περιεχομένου με βάση τη μαθησιακή προσέγγιση TBLT είναι η παραγωγή βίντεο που παρουσιάζει τη χώρα καταγωγής ενός μαθητή. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν από τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού που να παρουσιάζει ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τη χώρα καταγωγής των μαθητών. Με αυτόν τον τρόπο, η τάξη αποκτά επίσης μια διαπολιτισμική προοπτική, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μαθαίνουν νέο λεξιλόγιο και εντοπίζουν διαφορές και ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.
Τέλος, η δημιουργία όμορφων infographics ή οπτικών μέσων θα είναι πάντα σε περίοπτη θέση. Τα infographics γίνονται μέρα με τη μέρα ευκολότερα, ακόμη και για όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στα γραφικά. Μερικά από τα καλύτερα εργαλεία γραφικών είναι, Canva, Google Charts, Piktochart, Gliggy.
Η επίτευξη αλληλεπίδρασης με την παροχή επιλογών στους μαθητές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να "καταναλώνουν" το περιεχόμενο είναι σημαντική για την επιτυχία των μαθημάτων. Προσφέρετε περιεχόμενο σε διαφορετικές μορφές και δώστε στους εκπαιδευόμενους διαλείμματα για να ελέγξουν τις ήδη αποκτηθείσες γνώσεις τους. Παρακολουθήστε τη διαδικασία με διαφορετικό τρόπο από το να τους ζητάτε απλώς να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα μπορεί να τους "τρομάξουν" αντί να τους εμπνεύσουν. Δημιουργήστε εργασίες που απαιτούν από τους μαθητές να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο και να εξερευνούν τα θέματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Οι προσομοιώσεις, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο, τα σενάρια, οι μελέτες περίπτωσης απαιτούν από τους μαθητές να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο και να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα είτε μόνοι τους αλλά μαζί με ή ακόμη και μέσω άλλων μαθητών.