Βίντεο: Δημιουργία και προσαρμογή περιεχομένου


  

 

Για να κατεβάσετε το κείμενο (pdf), κάντε κλικ εδώ.

Πώς προσαρμόζετε και δημιουργείτε υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη;
Μερικές φορές μπορείτε απλά να πατήσετε το κουμπί "εκτύπωση" και αυτό είναι όλο, αλλά μερικές φορές μια μικρή επεξεργασία που απαιτείται. Γι' αυτό ακριβώς μιλάμε εδώ.


Πρώτο παράδειγμα: φανταστείτε ότι θέλετε να κάνετε την ακόλουθη εργασία σε μία από τις τάξεις σας.


Μπορείτε να βρείτε αυτή την εργασία στο Ανοιχτό εγχειρίδιο για το TBLT, σελίδα 42. Δεδομένου ότι το σχολικό βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, δεν μπορείτε απλώς να εκτυπώσετε τις σελίδες και να τις μοιράσετε στους μαθητές. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα έντυπο που θα δώσετε στους μαθητές σας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει εικόνες, προτάσεις και ίσως μια περιγραφή της δραστηριότητας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, όπως το Microsoft Word ή το Pages, για την παραγωγή του φυλλαδίου. Πρόκειται για εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Ή μπορείτε να εργαστείτε online με το Google doc. Για παράδειγμα, αν θέλω να δημιουργήσω αυτό το φυλλάδιο με το Google docs, ανοίγω ένα νέο έγγραφο και αρχίζω να γράφω. Γράφω τον τίτλο, εισάγω μια μεγαλύτερη γραμματοσειρά και γράφω τις υποενότητες.

Αν θέλετε να εισαγάγετε εικόνες στην ενότητα "εικόνες και φράσεις προς χρήση", κάντε κλικ στο "εισαγωγή" και επιλέξτε 'εικόνα- μεταφόρτωση από τον υπολογιστή'. Τώρα μπορείτε να επιλέξετε την εικόνα που θέλετε.

Κάντε κλικ στο άνοιγμα. Τώρα, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της εικόνας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια δεύτερη εικόνα χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πίνακες χωρίς περιθώρια για να διασφαλίσετε ότι οι εικόνες και το κείμενο δεν μετακινούνται. Εάν κάνετε κλικ στην επιλογή «Εμφάνιση όλων των πλαισίων», μπορείτε να δείτε τη διαφορά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής εικόνων με τον τρόπο που προτιμάτε, ανατρέξτε στα σεμινάρια στην ενότητα πρόσθετοι πόροι.

Δεύτερο παράδειγμα: χρησιμοποιήστε μόνο ένα μέρος μιας εικόνας ή ενός κειμένου που βρήκατε.

Για παράδειγμα, αν έχετε βρει ένα καλό άρθρο, αλλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον τίτλο και όχι το κείμενο για μια δραστηριότητα, πώς το κάνετε αυτό; Έχετε δύο επιλογές: 

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία "αποκοπή" στον υπολογιστή σας. Σε έναν υπολογιστή με Windows, αναζητήστε στην γραμμή αναζήτησης για την εντολή 'αποκοπή'. Μόλις ανοίξει, μπορείτε να επιλέξετε το τμήμα της σελίδας που χρειάζεστε. Επιλέξτε μόνο τον τίτλο του άρθρου. Αφήστε την επιλογή σας. Οι επιλογές σας ανοίγουν αυτόματα και μπορείτε να επιλέξετε να αποθηκεύσετε ή να αντιγράψετε. 

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία "αποκοπή" στο Word ή στο PowerPoint. Σε αυτή την περίπτωση, πατήστε το πλήκτρο 'εκτύπωση οθόνης' στο πληκτρολόγιο και ανοίξτε το PowerPoint, το Word ή τις διαφάνειες του Google. Στις Google διαφάνειες, κάντε επεξεργασία και επικόλληση. Και εδώ είναι το 'στιγμιότυπο οθόνης εκτύπωσης'. Τώρα κάντε διπλό κλικ στην εικόνα, σε περίπτωση που δεν είναι επιλεγμένη, και επιλέξτε την επιλογή 'περικοπή'. Μετακίνηση των γωνιών κάθε φορά, δημιουργήστε την εικόνα που θέλετε να παραμείνει. Όταν είστε έτοιμοι, κάντε κλικ στην επιλογή "περικοπή". Και να η εικόνα σας! 

Αυτές οι δύο επιλογές επεξηγούνται καλύτερα στην ενότητα με τους πρόσθετους πόρους. 

Τρίτο παράδειγμα: Θέλετε να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό σημείωμα στην τάξη, αλλά αντί να δημιουργήσετε ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα, θέλετε να ξεκινήσετε με μια απλούστερη έκδοση.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πίνακες, πλαίσια κειμένου και γραμμές. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διάφορα πρότυπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα; Για παράδειγμα, για φυλλάδια και φυλλάδια, βιογραφικά σημειώματα, χαρτοφυλάκια, σελίδες περιοδικών, ημερολόγια, καταλόγους, μενού, συνταγές και ούτω καθεξής. Στους πρόσθετους πόρους θα βρείτε σεμινάρια που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα βήματα!


Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο εδώ.
Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, 2:39 μμ