Κείμενο: Παράγοντες που επηρεάζουν τη δυσκολία μιας εργασίας

Κατά τη σύνταξη του σχεδίου μαθήματος, της δραστηριότητας και του συνολικού προγράμματος σπουδών, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το γλωσσικό επίπεδο των μαθητών σας και το γλωσσικό επίπεδο που επιδιώκεται να επιτευχθεί στις τάξεις σας. Αν μια εργασία είναι πολύ εύκολη, δεν θα είναι αρκετά προκλητική για τους μαθητές ώστε να τους παρέχει αποτελεσματικά νέες γνώσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, αν μια εργασία είναι πολύ δύσκολη, μπορεί να αποθαρρύνει τους μαθητές, κάνοντάς τους να επικεντρώνονται στο να πάρουν τη "σωστή" απάντηση αντί για τη διαδικασία της μάθησης.

Η μαθησιακή δυσκολία μπορεί να ρυθμιστεί λεπτομερώς για έναν συγκεκριμένο παιδαγωγικό σκοπό: Οι εργασίες μπορούν να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στο επίπεδο επάρκειας των μαθητών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να "μετρηθεί" η δυσκολία μιας εργασίας, αλλά εδώ θα επικεντρωθούμε σε έναν που επιτρέπει την προσαρμογή μιας δραστηριότητας με βάση: 

  • Γλώσσα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εργασίας (γλωσσική πολυπλοκότητα)
  • Δεξιότητες σκέψης που χρειάζονται οι μαθητές για να ολοκληρώσουν την εργασία (γνωστική πολυπλοκότητα)
  • Συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία (επικοινωνιακό άγχος).

Επιλέξαμε αυτό το πλαίσιο, καθώς δείχνει με σαφήνεια ποια στοιχεία μπορούν να προσαρμοστούν για να αλλάξει το επίπεδο της εργασίας, επιτρέποντας στον εκπαιδευτικό να έχει διαφορετικές επιλογές ανάλογα με τους μαθητές του. 

Αλλάζοντας ένα/κάποια ή/και όλα τα παρακάτω συστατικά στοιχεία ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσαρμόσει το επίπεδο δυσκολίας της συγκεκριμένης εργασίας.




Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:26 μμ