Βίντεο: Τα 6 χαρακτηριστικά της μη τυπικής εκπαίδευσης



To download the script (pdf), please click here

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:

 Μη τυπική εκπαίδευση σημαίνει μελέτη με οργανωμένο τρόπο εκτός σχολείου. Για παράδειγμα, αυτό το μάθημα έχει ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα, έναν καθηγητή. Είναι οργανωμένο, αλλά δεν σπουδάζετε στο σχολείο. Αυτό το μάθημα είναι ένα παράδειγμα μη τυπικής εκπαίδευσης.

 Η μη τυπική εκπαίδευση βασίζεται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των ανθρώπων. Έτσι, η μη τυπική εκπαίδευση είναι πολύ συγκεκριμένη: υπάρχουν μαθήματα θεατρικής αγωγής, μαθήματα συγγραφής και πολλά άλλα.

 Η μη τυπική εκπαίδευση ΔΕΝ διδάσκει γενικά μαθήματα, όπως η γεωγραφία ή τα μαθηματικά. Αυτά τα πράγματα τα μαθαίνετε στο σχολείο.

 Με τη μη τυπική εκπαίδευση, μελετάτε, αλλά δεν πηγαίνετε στο σχολείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μη τυπική εκπαίδευση είναι ανοιχτή σε ανθρώπους μεγάλους και νέους και με πολύ διαφορετικές εμπειρίες ζωής.

 Η μη τυπική εκπαίδευση έχει έξι χαρακτηριστικά.

1.    Η μη τυπική εκπαίδευση είναι εθελοντική: δεν είστε υποχρεωμένοι να παρακολουθήσετε αυτό το μάθημα. Το κάνετε επειδή σας ενδιαφέρει,

2.    Η μη τυπική εκπαίδευση είναι συμμετοχική και προσανατολισμένη στο μαθητή (= σπουδαστή): αυτό σημαίνει ότι η μη τυπική εκπαίδευση ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων και θέτει τους εκπαιδευόμενους στο επίκεντρο των πάντων. Αυτό το μάθημα ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον σας για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Εσείς, ως εκπαιδευόμενος, βρίσκεστε στο επίκεντρο του μαθήματος!

3.    Η μη τυπική εκπαίδευση χρησιμοποιεί μη τυπικές μεθόδους: για παράδειγμα, σε αυτό το μάθημα χρησιμοποιούμε πολύ τη "μάθηση μέσω της πράξης". Κάνουμε πρακτικές δραστηριότητες για να μάθουμε. Δεν διαβάζουμε πολλά βιβλία!

4.    Η μη τυπική εκπαίδευση ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη μάθηση μεταξύ ομοτίμων (= άτομα σαν εσάς): Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το μάθημα θα δουλέψετε πολύ με τους ομοτίμους σας και θα μάθετε από αυτούς,

5.    Η μη τυπική εκπαίδευση ΔΕΝ δίνει πιστοποιητικά αναγνωρισμένα από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο,

6.    Ο δάσκαλος ΔΕΝ είναι πάντα επαγγελματίας.

Η διαφορά μεταξύ της μη τυπικής και άλλων τύπων εκπαίδευσης:

Είδαμε τα χαρακτηριστικά της μη τυπικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν όμως και άλλα δύο είδη εκπαίδευσης:

1.         Τυπική εκπαίδευση: σημαίνει σπουδές στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Στο τέλος, παίρνετε ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό, ένα έγγραφο όπως ένα δίπλωμα ή ένα πτυχίο. Αν φοιτάτε στο λύκειο, κάνετε τυπική εκπαίδευση. Αν σπουδάζετε ιατρική στο πανεπιστήμιο, κάνετε τυπική εκπαίδευση,

2.         Άτυπη εκπαίδευση: σημαίνει μάθηση στην καθημερινή ζωή. Αν μάθετε να παίζετε πόκερ, κάνετε άτυπη εκπαίδευση. Αν η αδελφή σας σας μαθαίνει πώς να μαγειρεύετε αραντσίνι, κάνετε άτυπη εκπαίδευση.

Για να κατεβάσετε το κείμενο, κάντε κλικ εδώ.

Θέλετε περισσότερες εξηγήσεις για τη μη τυπική εκπαίδευση; Δείτε και αυτό το βίντεο:

 

 


Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 1:39 μμ