Βίντεο: Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την TBLT; Συνέντευξη με έναν καθηγητή ξένων γλωσσών

 

 

Για να κατεβάσετε το κείμενο (pdf), κάντε κλικ εδώ 

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:

Τι είναι η TBLT, η γλωσσική διδασκαλία με βάση τις εργασίες;

Η TBLT είναι μια μέθοδος διδασκαλίας που βασίζεται σε επικοινωνιακές εργασίες,οι οποίες ονομάζονται tasks. Η εργασία αποτελεί το κέντρο του γλωσσικού μαθήματος. 

Η μέθοδος αυτή τοποθετεί στο επίκεντρο τους μαθητές, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα για να επιλύσουν το έργο, το επικοινωνιακό έργο. Οι μαθητές εργάζονται συνήθως σε ζεύγη ή ομάδες. Μπορούν όμως να εργαστούν και μόνοι τους.


Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της TBLT και άλλων μεθόδων διδασκαλίας;

Υπάρχουν πολλές διαφορές. 

Η πρώτη διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν τη γλώσσα. Στην TBLT, οι μαθητές μαθαίνουν την ξένη γλώσσα μέσω της επικοινωνίας, γραπτής ή προφορικής. Σε άλλες μεθόδους διδασκαλίας, η συζήτηση χρησιμοποιείται για την εκμάθηση των κανόνων της γλώσσας.

Η δεύτερη διαφορά είναι η οργάνωση του μαθήματος.

Η TBLT είναι μια επικοινωνιακή μέθοδος διδασκαλίας. Συνήθως, τα μαθήματα που βασίζονται στην επικοινωνιακή προσέγγιση (= θεωρία) χωρίζονται σε 3 σημεία, τα οποία μπορούμε να ονομάσουμε τα 3 Π:

  1. Παρουσίαση > Ο δάσκαλος παρουσιάζει στους μαθητές μια δομή (= έναν κανόνα) της ξένης γλώσσας. Αυτό μπορεί να το κάνει με διάφορα υλικά: ένα κείμενο, ένα τραγούδι κ.λπ. Σε αυτά τα υλικά υπάρχει η δομή που πρέπει να μελετήσουν οι μαθητές
  2. Εξάσκηση > οι μαθητές εξασκούνται στη δομή που παρουσίασε ο δάσκαλος,
  3. Παραγωγή > οι μαθητές αποδεικνύουν ότι έχουν κατανοήσει τη δομή μιλώντας ή γράφοντας. 

Στην TBLT, ωστόσο, τα 3 Π έχουν διαφορετική σειρά:

  1. Παραγωγή > Οι μαθητές πρέπει να επιλύσουν το έργο και έτσι πρέπει να επικοινωνήσουν με συζήτηση ή γραπτό λόγο,
  2. Παρουσίαση > Ο δάσκαλος παρουσιάζει στους μαθητές μια δομή (= έναν κανόνα) της ξένης γλώσσας. Αυτό μπορεί να το κάνει με διάφορα υλικά: ένα κείμενο, ακρόαση, ένα τραγούδι κ.λπ. Σε αυτά τα υλικά υπάρχει η δομή που πρέπει να μελετήσουν οι μαθητές,
  3. Εξάσκηση > οι μαθητές κάνουν πολλή εξάσκηση στη δομή που παρουσίασε ο δάσκαλος.

Έτσι, στην TBLT, οι μαθητές ξεκινούν με την επικοινωνία. Οι μαθητές μιλούν μεταξύ τους, συνεργάζονται για να λύσουν το έργο. Και τότε είναι που συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται μια γλωσσική δομή για να μπορούν να επικοινωνούν.

Η τρίτη διαφορά είναι το επίπεδο κινήτρων των μαθητών. Στην TBLT, οι μαθητές έχουν περισσότερα κίνητρα επειδή πρέπει να λύσουν το έργο.

Η τέταρτη διαφορά είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Στην TBLT, ο δάσκαλος λειτουργεί μόνο ως καθοδηγητής, επειδή οι μαθητές πρέπει να λύσουν το έργο μόνοι τους, χωρίς τη βοήθειά του. Στις άλλες μεθόδους, ο δάσκαλος είναι περισσότερο πρωταγωνιστής.

Η πέμπτη διαφορά είναι η παρουσία απροσδόκητων γεγονότων (= συμπεριφορά μαθητών που δεν περιμένει ο δάσκαλος). Στις άλλες μεθόδους διδασκαλίας, ο δάσκαλος σχεδιάζει το μάθημα και όλα κυλούν ομαλά. Αντίθετα, στην TBLT μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα:

Αν ζητήσετε από έναν μαθητή να περιγράψει την τάξη, ο μαθητής μπορεί να πει πολλά διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να πει:

Σε αυτή την τάξη υπάρχει ένας πίνακας.

ή

Αυτή η τάξη έχει  έναν πίνακα.

Και οι δύο επιλογές είναι καλές. Ο μαθητής επικοινωνεί μαζί σας. Στη μία περίπτωση, ωστόσο, ο μαθητής χρησιμοποίησε το "υπάρχει", ενώ στην άλλη το "έχει".

Ας φανταστούμε ότι είχατε προετοιμάσει το μάθημα για να διδάξετε στους μαθητές σας τη λέξη "υπάρχει", αλλά ο μαθητής χρησιμοποιεί τη λέξη "έχει". Τι κάνετε για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα;


Ποια είναι τα οφέλη της TBLT για τους μαθητές;

  1. Η TBLT χρησιμοποιεί αρκετά τη "μάθηση μέσω της πράξης", δηλαδή πρακτικές δραστηριότητες που εξυπηρετούν τον σκοπό της μάθησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί προσομοιώνει αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή, όπου μαθαίνουμε νέες λέξεις κάνοντας πρακτικές δραστηριότητες.
  2. Στην TBLT, το σημαντικό πράγμα είναι η σημασία και ΟΧΙ η μορφή, οπότε οι μαθητές πρέπει να ξεκινήσουν από τις λέξεις και τις γλώσσες που γνωρίζουν για να λύσουν την εργασία. Αυτή είναι μια πολύ καλή πτυχή, γιατί κάνει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ήδη καλοί σε αυτό.
  3. Στην TBLT, οι μαθητές πρέπει να επικοινωνήσουν ένα μήνυμα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούν με άλλους μαθητές, και αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό και εκτός της τάξης.

 

Ποια είναι τα οφέλη της TBLT για τους εκπαιδευτικούς;

  1. Η TBLT δημιουργεί μια ήρεμη ατμόσφαιρα στην τάξη,
  2. Η TBLT χρησιμοποιεί επίσης αυθεντικά υλικά, τα οποία προέρχονται από τον έξω κόσμο. Έτσι, μπορούμε να προετοιμάσουμε υλικά, αλλά μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας με καρτ ποστάλ, φυλλάδια κ.λπ.
  3. Η TBLT είναι εύκολη στη χρήση: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα και καθημερινές καταστάσεις.


Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός που θέλει να χρησιμοποιήσει την TBLT;

  1. Είναι σημαντικό να έχετε μια καλή σχέση με την τάξη. Αν η σχέση δεν είναι καλή, κάποιοι μαθητές μπορεί να νιώσουν αμηχανία,
  2. Οι μαθητές πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο, γιατί διαφορετικά οι μαθητές με χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να νιώσουν αμηχανία,
  3. Είναι σημαντικό να έχετε πολύ χρόνο, επειδή η TBLT είναι μια αργή μέθοδος.

Θέλετε να κατεβάσετε αυτά τα βασικά στοιχεία σε μορφή pdf; Κάντε κλικ εδώ.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 1:44 μμ