Βίντεο - Πού να βρείτε και πώς να αναζητήσετε εκπαιδευτικό υλικό

 

     

Για να κατεβάσετε το κείμενο, πατήστε εδώ. 

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:

Όπως αναφέραμε ήδη στην Ενότητα 1, η TBLT χρησιμοποιεί αυθεντικό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό δεν είναι φτιαγμένο ειδικά για το μάθημα αλλά προέρχεται από την πραγματική ζωή.

Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό που βρίσκετε γύρω σας. Αλλά πώς μπορείτε να βρείτε γρήγορα αυτό το υλικό. Συχνά πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να βρούμε διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δεν είναι όμως εύκολο να βρείτε τις σωστές πληροφορίες!

Η εύρεση υλικού στο διαδίκτυο είναι εύκολη για έναν ειδικό που μπορεί να διακρίνει τις αξιόπιστες από τις λιγότερο αξιόπιστες πληροφορίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το διαδίκτυο και τον διαδικτυακό κόσμο. Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το διαδίκτυο κινδυνεύουν να βρουν παλιό ή μη σοβαρό υλικό, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με το θέμα που αναζητούν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Για να αναζητήσει κανείς πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους, χρησιμοποιείτε συνήθως μια μηχανή αναζήτησης όπως η Google ή πληκτρολογείτε την αναζήτησή μας απευθείας στη γραμμή αναζήτησης στο πάνω μέρος της σελίδας του διαδικτύου.

Στην ενότητα "πρόσθετο υλικό", θα βρείτε σεμινάρια που θα σας διδάξουν πώς να χρησιμοποιείτε μια μηχανή αναζήτησης και πώς να κατεβάζετε και να αποθηκεύετε περιεχόμενο που βρίσκετε στο διαδίκτυο.

Ας δούμε τώρα μερικές βασικές στρατηγικές για την αναζήτηση πληροφοριών και την εκ νέου εύρεση πληροφοριών αν κλείσετε τη σελίδα.

Πρώτα απ' όλα, ορίστε τι ψάχνετε: η ακρίβεια στην αναζήτησή σας θα σας δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Για να είστε σίγουροι ότι το περιεχόμενο που θα βρείτε είναι σχετικό με την αναζήτησή σας, θυμηθείτε να προγραμματίσετε την αναζήτησή σας και να επιλέξετε προσεκτικά τις λέξεις-κλειδιά σας. Αναρωτηθείτε "Ποιος είναι ο σκοπός της αναζήτησής μου; Τι πληροφορίες ακριβώς ψάχνω, ποιο έγγραφο ακριβώς χρειάζομαι; Υπάρχουν άλλα συνώνυμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω;"

Χρησιμοποιήστε πιο εύκολες λέξεις για τις μηχανές αναζήτησης, όπως ισχυρά ρήματα όπως μαθαίνω, διδάσκω, ανακαλύπτω, ή επίθετα όπως "ακαδημαϊκή", "ιδεολογική" κ.λπ. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε κοινές λέξεις όπως "ένα" και "αυτοί". Αυτές ονομάζονται "stop words". που πρέπει να αποφεύγονται στις αναζητήσεις.

Μερικές φορές συμβαίνει να βλέπετε δεκάδες περιεχόμενα και να θυμάστε ένα έγγραφο που απορρίφθηκε επειδή αρχικά σας φάνηκε ασήμαντο. Πώς μπορείτε να το ξαναβρείτε;

Μπορείτε να προσπαθήσετε να θυμηθείτε τον ιστότοπο όπου το βρήκατε ή τις ακριβείς λέξεις που χρησιμοποιήσατε για να το βρείτε, αλλά υπάρχει και μια πιο εύκολη μέθοδος: μπορείτε να το αναζητήσετε στο ιστορικό του διαδικτύου σας. Απλώς πηγαίνετε στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε χρόνο και θα βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

Για περισσότερες πληροφορίες και σεμινάρια, ανατρέξτε στην ενότητα "επιπρόσθετο υλικό", όπου θα βρείτε σεμινάρια σχετικά με τις στρατηγικές αναζήτησης, καθώς και για τον τρόπο αναζήτησης και αποθήκευσης φωτογραφιών και εικόνων.

Για να κατεβάσετε το κείμενο, κάντε κλικ εδώ. 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:00 μμ