Βίντεο: κριτική σκέψη και πνευματικά δικαιώματα

 

 

Για να κατεβάσετε το κείμενο(pdf),πατήστε εδώ

Όταν βρίσκετε υλικό, πρέπει να καταλάβετε αν και πώς θα το χρησιμοποιήσετε στην τάξη. Οι πληροφορίες που βρίσκετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Στην πραγματικότητα, ο καθένας μπορεί να ανεβάσει περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, οπότε ορισμένες πληροφορίες μπορεί να είναι κακής ποιότητας.

Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κριτική σκέψη για να αξιολογείτε και να επιλέγετε τα υλικά σας. Για να επιλέξετε τα υλικά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επαληθεύσετε την πηγή. Πώς επαληθεύετε την πηγή; Ας φανταστούμε ότι ερευνάτε την πιθανότητα ότι η κλασική μουσική κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. Σίγουρα, θα βρείτε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο για αυτό ακριβώς το θέμα. Ας δούμε πώς μπορείτε να επιλέξετε την πιο αξιόπιστη.

  • Προσέξτε πού θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες: ο δικτυακός τόπος ενός επιστημονικού περιοδικού θα είναι σίγουρα πιο αξιόπιστος από τον δικτυακό τόπο μιας εφημερίδας.
  • Αξιολογήστε την ικανότητα του συγγραφέα: ένας παιδίατρος με εξειδίκευση στη νευρολογία θα είναι πιο αξιόπιστος από έναν απλό δημοσιογράφο.
  • Προσέξτε τους στόχους του συγγραφέα: θέλει απλώς να διαδώσει πληροφορίες ή έχει άλλους στόχους, όπως να πουλήσει ένα προϊόν ή να γίνει διάσημος; Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι οι πληροφορίες μπορεί να επηρεαστούν από απώτερα κίνητρα.
  • Ελέγξτε την ημερομηνία δημοσίευσης: μια πιο πρόσφατη πηγή μπορεί να είναι πιο ακριβής και να περιέχει πρόσφατα ευρήματα.

Όλο το πρωτότυπο διαδικτυακό περιεχόμενο (άρθρα, εικόνες, μουσική κ.λπ.) προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ή δικαιώματα των δημιουργών. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο ανήκει στον αρχικό δημιουργό του περιεχομένου και είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να το μοιράζεται και να το χρησιμοποιεί. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να κατεβάσετε και να αναδιανείμετε αυτό το περιεχόμενο online ή offline χωρίς την άδειά του.

Στην πράξη, αν χρησιμοποιείτε περιεχόμενο που βρίσκετε στο διαδίκτυο, πρέπει να το βάζετε σε εισαγωγικά («....») και να αναφέρετε τον συγγραφέα. Για παράδειγμα, αν παραθέτετε ένα βιβλίο, πρέπει να αναφέρετε το όνομα και το επώνυμο του συγγραφέα, το έτος έκδοσης του βιβλίου, τον τίτλο του βιβλίου, τον τόπο και τον εκδότη. Αν παραφράζετε το περιεχόμενο κάποιου άλλου, δεν χρειάζεται να το βάλετε σε εισαγωγικά, αλλά πρέπει να αναφέρετε την πηγή.

Για τις εικόνες, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, επειδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες μόνο με ελεύθερα δικαιώματα χρήσης. Για παράδειγμα, οι εικόνες από το pixabay ή το unsplash.com είναι ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων.

Εξαίρεση στον κανόνα των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελούν τα υλικά που προστατεύονται από άδειες Creative Commons. Πώς μπορείτε να βρείτε μια εικόνα Creative Commons;

Πηγαίνετε στο Flickr.com. Ξεκινήστε πληκτρολογώντας τη λέξη-κλειδί. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε εικόνες Creative Commons. Με αυτόν τον τρόπο βλέπετε όλες τις εικόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν παρέχετε έναν σύνδεσμο προς την αρχική εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι ο δημιουργός έχει παραχωρήσει ρητά ορισμένα ή όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας για το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Οι άδειες χρήσης Creative Commons βρίσκονται στο κάτω μέρος του ιστότοπου, στην πλαϊνή μπάρα ή στη σελίδα πληροφοριών ή επικοινωνίας. Μόλις βρείτε το λογότυπο, πρέπει να κάνετε κλικ και να διαβάσετε το έγγραφο για να μάθετε τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε με την εικόνα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα κατά τη διδασκαλία; Όχι! Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην τάξη, αλλά να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να το διανείμετε και να αναφέρετε πάντα τις πηγές σας.

Για να κατεβάσετε το κείμενο, κάντε κλικ εδώ. 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:13 μμ