Βίντεο - Ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη δραστηριοτήτων γραφής
Για να κατεβάσετε το κείμενο (pdf), πατήστε εδώ.
Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:
Μάθατε και εξασκηθήκατε στο πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας περιεχόμενο χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το Microsoft word και το PowerPoint, ή online με τα google docs και google slides. Εκτός από τη χρήση αυτών των προγραμμάτων για την προετοιμασία των μαθημάτων και του υλικού σας, μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε στην τάξη για να υποστηρίξετε τη διδασκαλία σας.
Η εκμάθηση μιας γλώσσας επικεντρώνεται στα διάφορα στοιχεία της γλώσσας: ομιλία, ακρόαση, γραφή και ανάγνωση.
Αυτό το βίντεο θα επικεντρωθεί στις δεξιότητες και τα εργαλεία ΤΠΕ που μπορούν να υποστηρίξουν δραστηριότητες γραφής και παρουσίασης.
Θα μπορούσατε να ζητήσετε από τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, όπως το Word, για να δημιουργήσουν ένα γραπτό κείμενο, ένα φυλλάδιο, έναν πίνακα ή μια αφίσα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε συνταγές με φωτογραφία, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, ένα άρθρο ή ένα βιογραφικό σημείωμα. Μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να γράψουν και να δημιουργήσουν αυτό το περιεχόμενο ψηφιακά, στο σπίτι ή στην τάξη.
Από την άλλη μεριά, αν θέλατε να παρουσιάσετε εσείς ή οι μαθητές σας να παρουσιάσουν κάτι, τα εργαλεία παρουσίασης όπως το Microsoft Powerpoint και το Google Slides, είναι χρήσιμα.
Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ιστολόγια (blogs) ως άσκηση συγγραφής. Έτσι, αντί να γράψετε στο word, θα μπορούσατε στην πραγματικότητα να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο με την τάξη σας ή να αφήσετε τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα δικό τους και να το χρησιμοποιήσετε για να συλλέξετε και να παρουσιάσετε τις ασκήσεις γραφής.
Μπορείτε να βρείτε δωρεάν διαδικτυακά ιστολόγια παρακάτω:
Άλλα χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να υποστηρίξετε τη γραφή, αλλά και την ομιλία, είναι τα διαδικτυακά λεξικά.
Το πιο ολοκληρωμένο διαδικτυακό λεξικό είναι το Google Translate, καθώς παρέχει μετάφραση μεταξύ πολλών διαφορετικών γλωσσών. Ένα άλλο πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι το Reverso Context: αν και περιέχει λιγότερες γλώσσες, παρέχει παραδείγματα από πραγματικά μεταφρασμένα κείμενα που σας επιτρέπουν να επιλέξετε την καλύτερη μετάφραση με βάση τα συμφραζόμενα.
Θυμηθείτε να είστε κριτικοί όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία αυτόματης μετάφρασης, ειδικά όταν μεταφράζετε ολόκληρα κείμενα και όχι απλές λέξεις: σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάφραση σπάνια είναι απολύτως ακριβής. Οι γλωσσικές δομές είναι συχνά λανθασμένες και μερικές φορές το καλύτερο συνώνυμο για μια μεταφρασμένη λέξη δεν είναι αυτό που προσφέρει το μεταφραστικό εργαλείο.
Σας συμβουλεύουμε να μεταφράζετε τα κείμενα μόνοι σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιείτε τα διαδικτυακά λεξικά για τις λέξεις που δεν γνωρίζετε. Αυτό ισχύει φυσικά και ως συμβουλή για τους μαθητές σας.
Τέλος, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εξασκήσετε τις δεξιότητες γραφής. Για παράδειγμα, δημιουργώντας μια ομάδα στο Facebook ή στο Whatsapp για την τάξη, ώστε να μοιράζονται πληροφορίες και να επικοινωνούν στη γλώσσα που διδάσκετε, ή βάζοντας τους μαθητές να γράφουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως μετα-εργασία.
Φροντίστε, όμως, να δοκιμάσετε πρώτα τα εργαλεία, ώστε να ξέρετε πώς να καθοδηγήσετε τους μαθητές σας.
Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο εδώ.