Βίντεο: Τι είναι η εργασία και ποιοι οι τύποι εργασιών;

Για να κατεβάσετε το κείμενο, πατήστε εδώ. 

Βασικά στοιχεία του βίντεο:

Η TBLT οργανώνει τα μαθήματα ή τις δραστηριότητες με βάση τις εργασίες/ δραστηριότητες.

Μια εργασία είναι μια δραστηριότητα που βασίζεται σε μια κατάσταση του πραγματικού κόσμου. Συνεπώς, ένα έργο περιλαμβάνει ένα επικοινωνιακό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και αποσκοπεί στη μετάδοση ενός μηνύματος. Αυτό επιτρέπει στον μαθητή να κατανοήσει, να χρησιμοποιήσει και στη συνέχεια να μάθει μια γλώσσα.

Μια εργασία ολοκληρώνεται αν οι μαθητές μεταφέρουν το μήνυμα, ακόμη και αν η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι τέλεια.

Ο Rod Ellis ορίζει την εργασία με τα ακόλουθα 4 χαρακτηριστικά:

1.         Το κύριο χαρακτηριστικό της εργασίας είναι το νόημά της, επειδή ο κύριος στόχος των μαθητών είναι να παράγουν, να κατανοήσουν και να μεταφέρουν ένα μήνυμα

2.         Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι τα «κενά», τα οποία πρέπει να έχουν τα καθήκοντα: πρόκειται για ένα «κενό» που πρέπει να καλυφθεί. Τα κενά είναι τα προβλήματα επικοινωνίας που πρέπει να επιλυθούν.

Υπάρχουν 3 τύποι κενών:

Το κενό πληροφοριών, το οποίο είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει τη μεταφορά πληροφοριών από ένα άτομο σε ένα άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσετε από τους μαθητές σας να δώσουν σε κάποιον οδηγίες. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές πρέπει να μιλήσουν και να εργαστούν σε ομάδες ή ζευγάρια για να πάρουν τις πληροφορίες και να συμπληρώσουν αυτό το «κενό». Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπνεύσετε τους μαθητές σας να μιλήσουν και να συνεργαστούν.

Το κενό γνώμης, το οποίο είναι όταν οι μαθητές συζητούν τις προτιμήσεις, τα συναισθήματα ή τις ιδέες τους για ένα θέμα, όλα από την ίδια πηγή πληροφοριών. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να μιλήσουν για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα και να αναζητήσουν πληροφορίες που θα υποστήριζαν τις απόψεις τους.

Τα κενά συλλογισμού, όταν οι μαθητές πρέπει να βρουν λύσεις σε ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να λύσουν έναν γρίφο ή να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να φτάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β.

1.         Ένα άλλο χαρακτηριστικό μιας εργασίας, είναι ότι ο στόχος της εργασίας είναι η επικοινωνία και όχι η γραμματική ακρίβεια. Η αξιολόγηση της εργασίας θεωρείται θετική, όταν επιτυγχάνεται ο στόχος και όχι αν ο μαθητής χρησιμοποίησε τη σωστή γλώσσα.

Για παράδειγμα, αν η εργασία είναι να γράψει κανείς μια επιστολή για μια θέση εργασίας, η εργασία είναι ολοκληρωμένη αν το άτομο που λαμβάνει την αίτηση καταλαβαίνει τι ήθελε να επικοινωνήσει ο υποψήφιος.

2.         Το τελευταίο χαρακτηριστικό μιας εργασίας είναι ότι βασίζεται στη χρήση των ίδιων των πόρων των μαθητών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαθητές πρέπει να συμπληρώσουν το «κενό» και να επιτύχουν έναν επικοινωνιακό στόχο, χρησιμοποιώντας μόνο τις δικές τους γνώσεις, γλωσσικές και μη γλωσσικές, συμπεριλαμβανομένων των χειρονομιών.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές να καλέσουν τους φίλους τους σε ένα πάρτι, χωρίς να γνωρίζουν τι είδους γλωσσικές δομές να χρησιμοποιήσουν.

Οι μαθητές πρέπει τότε να βρουν έναν τρόπο να κάνουν τους φίλους τους να καταλάβουν τι θέλουν να πουν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που γνωρίζουν ή χειρονομίες. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που κάνει την πραγματική διαφορά μεταξύ του TBLT και των πιο παραδοσιακών διδακτικών προσεγγίσεων, όπου οι μαθητές λαμβάνουν από την αρχή από τον εκπαιδευτικό τα γλωσσικά μέσα που χρειάζονται για να επικοινωνήσουν.

Για παράδειγμα, ο δάσκαλος γενικά πρώτα εξηγεί τους γραμματικούς κανόνες για τη χρήση ενός συγκεκριμένου τύπου αορίστου και μόνο στη συνέχεια οι μαθητές κάνουν ασκήσεις για να ελέγξουν αυτό που μόλις έμαθαν. Μόνο τότε μπορούν να αρχίσουν να επικοινωνούν στη γλώσσα που έχουν μελετήσει μέσω ασκήσεων όπως παιχνίδια ρόλων.

Ας δούμε ένα παράδειγμα εργασίας.

Δώστε οδηγίες σε έναν τουρίστα, για να πάει από το σιδηροδρομικό σταθμό στο μουσείο. Ο ένας μαθητής παίζει τον τουρίστα και ο άλλος τον κάτοικο της περιοχής σε ένα παιχνίδι ρόλων. 


Πρόκειται για μια εργασία επειδή αναφέρεται σε κάτι που μπορεί να συμβεί καθημερινά, επικεντρώνεται στο νόημα και όχι στη χρήση του καταλληλότερου λεξιλογίου ή της γραμματικής.

Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι ο τουρίστας κατάλαβε τις οδηγίες.

Επίσης, υπάρχει ένα κενό πληροφόρησης, επειδή ο τουρίστας δεν γνωρίζει κάτι που γνωρίζει ο ντόπιος και υπάρχει μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των δύο.

 Η αξιολόγηση της εργασίας βασίζεται στο, αν ο τουρίστας έχει πράγματι φτάσει στο μουσείο- αν έχει φτάσει, τότε η εργασία είναι θετική και ολοκληρωμένη.


Ας δούμε τώρα τι ΔΕΝ είναι μια εργασία.

Στο παράδειγμα του παιχνιδιού ρόλων που εξηγήθηκε προηγουμένως, ο δάσκαλος θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει στους δύο μαθητές τι είδους λεξιλόγιο, γραμματικές δομές και ιδέες θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν, δίνοντάς τους ένα φύλλο χαρτί με τη δομή του διαλόγου που θα ακολουθούσαν.

 Τουρίστας ( μαθητής Α) σταματά έναν ντόπιο ( μαθητής Β) στο δρόμο.

 Ο Α ρωτάει τον Β πού βρίσκεται το σούπερ μάρκετ,

Ο Β δίνει οδηγίες στον Α, ακολουθώντας το χάρτη και χρησιμοποιώντας λέξεις όπως "στρίψε δεξιά", "στρίψε αριστερά", "πίσω", "μπροστά" κτλ....

Ο Β ζητά διευκρινίσεις,

Ο Α απαντά.

Ο Β ευχαριστεί τον Α.


Αυτό εδώ είναι ακόμα παιχνίδι ρόλων, αλλά δεν είναι εργασία, είναι απλά για να κάνετε την άσκηση. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι μαθητές εδώ είναι να βρουν την πιο κατάλληλη και σωστή γλώσσα για να μεταφέρουν το μήνυμα, το οποίο τους έχει ήδη δοθεί από την άσκηση

Ποικιλία εργασιών:


ΤΥΠΟΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΛΙΣΤΕΣ

Καταιγισμός ιδεών

Διερεύνηση στοιχείων

Παιχνίδια με βάση τις λίστες: κουίζ, μνήμη και μαντεψιά

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Ταξινόμηση

Ταξινόμηση κατάταξης

Αλληλουχία με τη σωστή σειρά

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Εύρεση ομοιοτήτων και διαφορών (σε κείμενα, βίντεο, εικόνες)

ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Πρόβλεψη προβλημάτων λογικής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εφημερίδες

Αφίσες

Έρευνες

ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ

Αφήγηση ιστοριών

Αναμνήσεις

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ

Λέξεις/φράσεις σε εικόνες

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο εδώ.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:18 μμ