Βίντεο: Τι είναι ένα πρόγραμμα μαθημάτων TBLT


Για να κατεβάσετε το κέιμενο, κάντε κλικ εδώ 

Βασικά στοιχεία του βίντεο:

Ας μιλήσουμε τώρα για το τι είναι ένα πρόγραμμα σπουδών γλώσσας από τις δύο κύριες προσεγγίσεις σχεδιασμού. Ας δούμε επίσης τη δομή ενός προγράμματος σπουδών TBLT, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σχεδιασμό σας.

Τι είναι ένα γλωσσικό πρόγραμμα σπουδών; 

Είναι ένα έγγραφο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος και εξηγεί πώς αυτό το περιεχόμενο πρέπει να επιλέγεται, να διατάσσεται, να διδάσκεται και να επανεξετάζεται ή να αξιολογείται. 

Υπάρχουν 2 διαφορετικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών. 

Η μία βασίζεται στην επιλογή συγκεκριμένων στοιχείων προς εκμάθηση και είναι αυτό που όλοι έχουμε βιώσει στο σχολείο. Σε αυτή την παραδοσιακή προσέγγιση, το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται σε γραμματικές και λεξιλογικές δομές και έχει στόχους εκμάθησης της γλώσσας. 

Η άλλη καθορίζει πώς και γιατί οι μαθητές μαθαίνουν και στη συνέχεια δημιουργεί το περιεχόμενο. Ένα πρόγραμμα σπουδών TBLT ακολουθεί αυτή τη δεύτερη γραμμή. 

Πώς λειτουργεί ένα πρόγραμμα σπουδών TBLT;

Βασίζεται σε μια σειρά εργασιών που τοποθετούνται σε μια σειρά (ακολουθία εργασιών), στο πλαίσιο διαφορετικών θεμάτων και μαθημάτων. 

Ας δούμε ένα διάγραμμα για να δούμε ποια στοιχεία είναι σημαντικά σε ένα πρόγραμμα σπουδών TBLTL:


1.   Πριν από το σχεδιασμό του προγράμματος σπουδών TBLT, πρέπει να κάνουμε μια ανάλυση των αναγκών των μαθητών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την παρατήρηση τυχόν δυσκολιών και την επεξήγηση των εργασιών του μαθήματος. 

2.  Μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι τα εξής:

  • Ο στόχος των μαθημάτων σας (Ποιοι είναι οι στόχοι των μαθημάτων μου; Ποια καθήκοντα είναι σημαντικά για την τάξη μου (τις τάξεις μου);)
  • Η αλληλουχία των καθηκόντων (Πώς μπορεί να γίνει η αλληλουχία των καθηκόντων; Συνδέεται η μία εργασία με την άλλη; Αν ναι, ποια εργασία έρχεται πρώτη;)
  • Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε (Τι χρειάζεται για να κάνουν οι μαθητές μια εργασία; Θα πρέπει να τους ζητήσω να φέρουν κάτι; Χρειάζεται να φέρω ένα βιβλίο μαγειρικής;)
  • Άλλοι παράγοντες (Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου; Οι μαθητές εργάζονται ατομικά, σε ζευγάρια, σε ομάδες; Σε ποιο σημείο θα πρέπει οι μαθητές να εξασκηθούν σε κάθε γλωσσική δεξιότητα);

3. Αφού σχεδιαστεί το πρόγραμμα σπουδών, μπορείτε να κάνετε το μάθημα. Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα της εργασίας θα καθορίσει αν οι μαθητές έχουν επιτύχει τον στόχο, δηλαδή να εκτελέσουν την εργασία και να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα για να το κάνουν.

4. Στην TBLT, η διαδικασία αξιολόγησης είναι συνεχής. Στην παραδοσιακή προσέγγιση, η αξιολόγηση των μαθητών βασίζεται στη μορφή, τη γραμματική. Αντίθετα, στο TBLT, η αξιολόγηση γίνεται με την εξέταση του επικοινωνιακού αποτελέσματος της εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γλωσσικοί στόχοι που επικεντρώνονται στη μορφή μπορεί να μην είναι οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος σπουδών TBLT.

Ένα πρόγραμμα σπουδών TBLT μπορεί να αναπτυχθεί με κάποιους στόχους κατά νου. Ωστόσο, τα διάφορα μέρη πρέπει να επανασχεδιάζονται και να επαναξιολογούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος για την περαιτέρω προσαρμογή τους στις ανάγκες των μαθητών- επομένως, δεν πρόκειται για μια γραμμική και σταθερή διαδικασία. 


Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:24 μμ