Κείμενο: Γλωσσικά επίπεδα CERF

Για να κατεβάσετε αυτές τις πληροφορίες σε μορφή pdf, κάντε κλικ εδώ.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κατά τη δημιουργία εργασιών, σχεδίων μαθημάτων και προγραμμάτων σπουδών είναι οι ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και το γλωσσικό επίπεδο των μαθητών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και κλίμακες για την ταξινόμηση των γλωσσικών επιπέδων και ένας από αυτούς είναι το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες, που συχνά αναφέρεται ως ΚΕΠΑ.

Τα έξι επίπεδα στο πλαίσιο του ΚΕΠΑ είναι τα Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1 και Γ2, τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν περαιτέρω σε τρεις κύριες κατηγορίες: ΒΑΣΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ και ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ.

Τα διάφορα επίπεδα αφορούν τις τέσσερις κύριες γλωσσικές δεξιότητες: Ομιλία και ακρόαση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των διαφόρων δεξιοτήτων μπορεί να διαφέρουν (π.χ. για τον ίδιο μαθητή η ΟΜΙΛΙΑ μπορεί να είναι B2, ενώ η ΓΡΑΦΗ μπορεί να είναι A1).



 

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην ΕΕ, ωστόσο, για να λέμε την αλήθεια, η χρήση αυτών των κατηγοριών είναι χρήσιμη κυρίως για τους ακαδημαϊκούς και τους εργοδότες, καθώς αποτελεί την κύρια κλίμακα για την επίσημη πιστοποίηση.

Ωστόσο, εκτός των επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών τομέων, το ακριβές επίπεδο ΚΕΠΑ (CERF) είναι σπάνια απαραίτητο. 

Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την αυτοαξιολόγηση, καθώς οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προσδιορίσουν, ποιες δεξιότητες διαθέτουν που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο επίπεδο. Με βάση τον παραπάνω πίνακα μπορείτε να προσδιορίσετε κατά προσέγγιση το επίπεδο των εκπαιδευομένων σας, χρησιμοποιώντας έτσι διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας για τις εργασίες σας.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:26 μμ