Βίντεο: Κατανόηση αξιολόγησης στην Εργασιοκεντρική Διδασκαλία

 

 

Για να κατεβάσετε το κείμενο (pdf), κάντε κλικ εδώ:

Τι είναι η αξιολόγηση και τι εξυπηρετεί;

Μπορούμε να φανταστούμε την αξιολόγηση σαν να αφηγείται μια βιογραφία: με την αξιολόγηση, στην πραγματικότητα, ο εκπαιδευτικός ανακατασκευάζει την ταυτότητα του μαθητή με βάση τη γλωσσική του ικανότητα (= τι μπορεί να κάνει ο μαθητής με τη γλώσσα).

Στη γλωσσική διδασκαλία, στην πραγματικότητα, η αξιολόγηση είναι μια συνεχής διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων σχετικά με τις γλωσσικές γνώσεις των μαθητών

Η αξιολόγηση χρησιμεύει για να:

  • κατανοήσουμε ικανότητες των μαθητών. Αν κατανοήσουμε τις ικανότητες των μαθητών, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να βελτιωθούν.
  • μετρήσουμε την απόδοση ενός μαθητή σε μια συγκεκριμένη εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, κατανοούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιες είναι οι ικανότητες των μαθητών. Στην περίπτωση αυτή, η αξιολόγηση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές (τεστ, κουίζ, συνεντεύξεις, πορτφόλια κ.λπ.).
  • κατανοήσουμε καλύτερα τη μαθησιακή διαδικασία των μαθητών. Κατά συνέπεια, επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να διορθώσουν πιθανά λάθη και να βελτιώσουν τις διδακτικές τους επιλογές. Αν ο εκπαιδευτικός ζητήσει από μια τάξη να κάνει μια εργασία και όλη η τάξη έχει δυσκολίες, είναι πολύ πιθανό ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να αλλάξει κάτι στη διδασκαλία του. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, σημαίνει ότι η εργασία ήταν αποτελεσματική και βοήθησε τους μαθητές να βελτιωθούν.

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022, 2:41 μμ