Επιλογή της μεθόδου διδασκαλίας

Η μέθοδος διδασκαλίας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές οργανώνονται στην τάξη, ενώ εργάζονται στις εργασίες. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση της εργασίας.

 Οι μαθητές μπορούν να εργάζονται σε ζεύγη, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μαθητής εργάζεται με έναν άλλο μαθητή. Ενώ μπορούν επίσης να εργαστούν σε ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η τάξη χωρίζεται σε μικρότερες ομάδες μαθητών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να εργαστούν ατομικά ή ως ολόκληρη η τάξη.

 Ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει κατά νου τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε φάση του κύκλου εργασιών. Η TBLT είναι μια πολύ επικοινωνιακή προσέγγιση, πράγμα που σημαίνει ότι οι μαθητές μιλούν πολύ για να φέρουν εις πέρας τις εργασίες.

 Κατά τη διεξαγωγή των πρώτων μαθημάτων, η εργασία σε ζευγάρια είναι ένας καλός τρόπος για να σπάσει ο πάγος και να νιώσουν οι μαθητές άνετα.

Όταν οι μαθητές εργάζονται σε ζεύγη και η εργασία ζητά από τον έναν μαθητή να προετοιμάσει ένα τελικό αποτέλεσμα ακούγοντας τον άλλο μαθητή να μιλάει, θα ήταν καλό αν ο καθένας από αυτούς μπορούσε να έχει το χρόνο και το χώρο να αλλάξει ρόλο και να προετοιμάσει ένα τελικό αποτέλεσμα ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο, ακούγονται και οι δύο μαθητές και εξασκούν εξίσου τις δεξιότητές τους.

Αν οι μαθητές λύνουν ένα πρόβλημα ή μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες, η εργασία σε μικρές ομάδες θα τους απέφερε πολλά πλεονεκτήματα:

Μπορούν να ακούσουν τις ιδέες των άλλων, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση μιλώντας σε μια μικρή ομάδα, να ακούσουν τους άλλους να μιλούν, να μάθουν από τους άλλους, να καλλιεργήσουν τη διαπολιτισμική ευαισθησία και αλληλεγγύη και να εξασκηθούν στη γλώσσα.

Η συνεργατική μάθηση βρίσκεται στο επίκεντρο της TBLT. Η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της μάθησης και της εργασίας. Είναι το αντίθετο της ανταγωνιστικής μάθησης, όπου κάθε μαθητής προσπαθεί να είναι καλύτερος από τους συμμαθητές του.

Ενώ οι μαθητές εκτελούν μια εργασία με κενό πληροφοριών ή γνώμης, καθίσταται αναγκαία η παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις ή απόψεις με πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Η ατομική εργασία θα ήταν χρήσιμη στην τάξη TBLT, καθώς οι μαθητές αναστοχάζονται σχετικά με τις γνώσεις τους και χρειάζονται ένα ατομικό αποτέλεσμα για να αξιολογήσουν την πρόοδό τους. Η ατομική εργασία μπορεί να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να σκεφτούν τις γνώσεις, τα επιτεύγματα και τις ανάγκες τους. Επίσης, μπορεί να καταστήσει τους μαθητές αυτόνομους και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν τους ζητηθεί να κάνουν μια εργασία ή μέρος μιας εργασίας βασιζόμενοι στον εαυτό τους.

Έτσι, η μέθοδος διδασκαλίας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με:

  •  τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε φάση του κύκλου εργασιών, όπως φαίνεται παραπάνω.
  •  πώς εξελίσσονται οι μαθητές. Για παράδειγμα, όταν ξεκινούν, μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να κάνουν παρουσιάσεις σε ομάδες, στη συνέχεια σε ζευγάρια και στη συνέχεια, όταν αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να τις κάνουν ατομικά. Αυτό ισχύει για όλες τις εργασίες και δραστηριότητες.
  •  τις εκθέσεις των μαθητών σας. Για παράδειγμα, μερικές φορές, λόγω του παρελθόντος τους, ορισμένοι μαθητές μπορεί να αισθάνονται άβολα να δουλεύουν με άλλους μαθητές. Θα πρέπει να το γνωρίζετε αυτό και να το σέβεστε.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:28 μμ