Βίντεο: οφέλη της μη τυπικής εκπαίδευσης για τη διδασκαλία γλωσσών



Για να κατεβάσετε το κείμενο(pdf), πατήστε εδώ

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:

Η μη τυπική εκπαίδευση έχει 3 πλεονεκτήματα για τη διδασκαλία γλωσσών. 

  • Η μη τυπική εκπαίδευση είναι ενεργητική: μπορούμε να κάνουμε πρακτικές δραστηριότητες αντί να διαβάζουμε πολλές σελίδες γραμματικής. Υπάρχει μια αγγλική έκφραση που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για να μιλήσουν για πρακτικές δραστηριότητες. Η έκφραση αυτή είναι "learning by doing" (μάθηση μέσω της πράξης).

Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από δύο μαθητές να φανταστούν μια συζήτηση μεταξύ ενός πελάτη και του διευθυντή σε ένα κατάστημα ρούχων. Με αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές εξασκούνται στη γλώσσα και προσομοιώνουν (=ανακατασκευάζουν) μια πραγματική επικοινωνιακή κατάσταση, δηλαδή μια στιγμή της καθημερινής ζωής όπου πρέπει να επικοινωνήσουν με άλλους. Αυτό διευκολύνει τους μαθητές να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα στην πραγματική ζωή!

  • Η μη τυπική εκπαίδευση είναι ευέλικτη: αυτό σημαίνει ότι το μαθησιακό περιεχόμενο (=τα πράγματα που μαθαίνουμε) αλλάζει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών.

Στη μη τυπική εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πρέπει να έχουν καλή σχέση. Για να γίνει αυτό, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο τραγούδι του μαθητή σας για να αυξήσετε το ενδιαφέρον του, να τον βοηθήσετε να μελετήσει έναν κανόνα γραμματικής ή να τον κάνετε να μάθει κάποιες λέξεις.

  • Η μη τυπική εκπαίδευση είναι προσβάσιμη: αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτή σε όλους. Η μη τυπική εκπαίδευση είναι ανοιχτή σε ανθρώπους μεγάλους και μικρούς, πλούσιους και φτωχούς, Ιταλούς και ξένους. Με αυτόν τον τρόπο, η μη τυπική εκπαίδευση επιτρέπει τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές (= ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών) μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι εργάζονται μαζί.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές σας να μιλήσουν για ένα τυπικό πιάτο από τη χώρα τους. Με αυτόν τον τρόπο όλοι μαθαίνουν κάτι καινούργιο!

Συνοψίζοντας, μπορούμε να κάνουμε 4 δηλώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διδασκαλίας γλωσσών και της μη τυπικής εκπαίδευσης:

  1. Οι μαθητές έχουν περισσότερα κίνητρα ( = μαθαίνουν με χαρά) επειδή βρίσκονται στο επίκεντρο του μαθήματος,
  2. Ο δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν νέα θέματα μέσα από πρακτικές δραστηριότητες που οι μαθητές απολαμβάνουν,
  3. Μέσω πρακτικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν την ξένη γλώσσα στην πραγματική ζωή,
  4. Ο καθηγητής ακούει τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών, έτσι ώστε το πρόγραμμα των μαθημάτων να μπορεί να αλλάξει.

Κάντε τη δραστηριότητα. Στη συνέχεια, στο επόμενο βίντεο, ρίχνουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί η TBLT.

Θέλετε να κατεβάσετε αυτά τα βασικά στοιχεία σε μορφή pdf; Κάντε κλικ εδώ. 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 1:12 μμ