Βίντεο: Τι είναι η γλωσσική διδασκαλία βάσει εργασιών

    


Για να κατεβάσετε το κείμενο(pdf), πατήστε εδώ.

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:

Σε αυτό το βίντεο μελετάμε λεπτομερέστερα τη μέθοδο αυτού του MOOC, δηλαδή τη TBLT.

Η TBLT είναι μια επικοινωνιακή μεθοδολογία (= μια μέθοδος). Αυτό σημαίνει ότι δίνει μεγάλη έμφαση στη γραπτή ή προφορική ( = προφορική) επικοινωνία. Ο μελετητής Prabhu επινόησε την TBLT τη δεκαετία του 1980 στην πόλη Bangalore της Ινδίας. 

Στην TBLT, όταν μελετάμε μια ξένη γλώσσα, πρέπει να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα με προσομοιώσεις της πραγματικής ζωής και αυθεντικό υλικό. Πρόκειται για υλικά που δεν είναι φτιαγμένα για την τάξη, αλλά προέρχονται από την πραγματική ζωή: π.χ. ταινίες, εφημερίδες ή βιβλία. 

Με αυτόν τον τρόπο είναι λίγο σαν να μετακομίζετε σε μια νέα χώρα και να έρχεστε αντιμέτωποι απευθείας και πλήρως στη γλώσσα της χώρας, επειδή την ακούτε και τη μιλάτε παντού.

TBLT σημαίνει Task-Based Language Teaching, δηλαδή μεθοδολογία διδασκαλίας που χρησιμοποιεί δρατηριότητες/ εργασίες. Αλλά τι είναι μια εργασία; 

Μια εργασία είναι μια "επικοινωνιακή εργασία" και αποτελεί το βασικό στοιχείο της μεθόδου TBLT.

Ένα επικοινωνιακό έργο είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί με επικοινωνία. Για την επίλυση του προβλήματος και συνεπώς για την εκτέλεση του καθήκοντος, ο μαθητής πρέπει να παράγει, να μεταφέρει και να κατανοήσει ένα μήνυμα. Στην αρχή, λοιπόν, το σημαντικό είναι να επικοινωνήσει και ΟΧΙ να χρησιμοποιήσει τους σωστούς κανόνες. 

Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις γνώσεις του και έτσι να μάθει τη γλώσσα πιο εύκολα. Για τον καθηγητή, το έργο του γίνεται καλά αν οι μαθητές επικοινωνούν και ΟΧΙ αν χρησιμοποιούν όλους τους κανόνες της ξένης γλώσσας.

Είναι όπως στην πραγματική ζωή: ένα παράδειγμα  είναι η συζήτηση με το γιατρό για ένα πρόβλημα υγείας.

  • Ένας μαθητής μπορεί να είναι ο γιατρός και ένας άλλος ο ασθενής. 
  • Όπως και στην πραγματική ζωή, το σημαντικό είναι να καταλάβει ο γιατρός το πρόβλημα του ασθενούς και ΟΧΙ να χρησιμοποιήσει τέλεια τη γλώσσα.
  • Αν ο γιατρός καταλάβει το πρόβλημα του ασθενούς, τότε η εργασία έχει γίνει καλά. 

Όλες οι καταστάσεις της πραγματικής ζωής μπορούν να είναι εργασίες: να γράψετε ένα βιογραφικό σημείωμα, να πάτε στο σούπερ μάρκετ, να πάρετε συνέντευξη για δουλειά, να καλέσετε την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών, να καλέσετε ένα ασθενοφόρο, να παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο, να πείτε μια ιστορία, να γράψετε μια επιστολή παρακίνησης, να διαβάσετε ένα e-mail, να δώσετε οδηγίες σε έναν τουρίστα κ.ο.κ. 

Σε αυτό το MOOC θα μελετήσετε τη TBLT, πώς ακριβώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα γλωσσικά σας μαθήματα.

Θέλετε να κατεβάσετε αυτά τα βασικά στοιχεία σε μορφή pdf; Κάντε κλικ εδώ.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 1:44 μμ