Βίντεο: Γλωσσική επίγνωση

 

 


Για να κατεβάσετε το κείμενο (pdf), κάντε κλικ εδώ.

Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:

Τι σημαίνει γλωσσική επίγνωση;

Όταν διδάσκετε, οι μαθητές σας σας κάνουν πολλές ερωτήσεις. Ορισμένες τυπικές ερωτήσεις είναι οι εξής: 

"Γιατί το λέτε αυτό;"

"Γιατί χρησιμοποιείτε τον αόριστο εδώ και τον υπερσυντέλικο εδώ;".

Ένας καλός δάσκαλος ξέρει πώς να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, δεν αρκεί να μιλάτε και να καταλαβαίνετε μια γλώσσα. Ένας καλός δάσκαλος στην πραγματικότητα γνωρίζει σε βάθος τη γλώσσα που διδάσκει.

Το να έχεις γλωσσική επίγνωση σημαίνει να γνωρίζεις μια γλώσσα σε βάθος και να μπορείς να τη διδάξεις. Όσο περισσότερη γλωσσική επίγνωση έχετε, τόσο καλύτερα μπορείτε να διδάξετε.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν 3 επίπεδα γλωσσικής επίγνωσης:

  1. Τομέας χρήστη. Αυτό είναι το επίπεδο των φυσιολογικών φυσικών ομιλητών. Όλοι οι φυσικοί ομιλητές μπορούν να μιλούν καλά τη γλώσσα τους και γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, το επίπεδο αυτό μπορεί να είναι πολύ υψηλό: ένας φυσικός ομιλητής γνωρίζει πολύ καλά ότι αν πάτε σε ένα κατάστημα ρούχων δεν μπορείτε να πείτε: "Καλημέρα, θα ήθελα έναν καφέ".
  2. Τομέας του αναλυτή. Αυτό είναι το επίπεδο ενός φυσικού ομιλητή που έχει μελετήσει καλά τη μητρική του γλώσσα. Γνωρίζει τους κανόνες της γλώσσας και μπορεί να "ονομάσει" αυτούς τους κανόνες. Για παράδειγμα, μπορεί να μιλήσει με τον ίδιο τρόπο με τους κανόνες της γλώσσας:  ένας φυσικός ομιλητής που έχει μελετήσει καλά τη μητρική του γλώσσα γνωρίζει ότι αν πει "Καλημέρα, θα ήθελα έναν καφέ", τότε χρησιμοποιεί το ρήμα "θέλω" με κλίση στον  παρατιτκό, με προσθήκη του μελλοντικού "θα", συνδυασμός ο οποίος δηλώνει τον τρόπο ευγένειας.
  3. Ο τομέας του δασκάλου. Αυτό είναι το επίπεδο των εκπαιδευτικών. Οι καθηγητές ξένων γλωσσών γνωρίζουν, πώς να μιλούν καλά τη γλώσσα τους, γνωρίζουν πώς να "ονομάζουν" τους κανόνες της γλώσσας τους και γνωρίζουν επίσης πώς να κάνουν άλλα πράγματα. Για παράδειγμα: να διαχειρίζονται μια τάξη, να υπολογίζουν τη διάρκεια ενός μαθήματος, να οργανώνουν το μάθημα ώστε να βοηθούν τους μαθητές να μαθαίνουν με εύκολο και χαλαρό τρόπο.

Ένας πολύ καλός δάσκαλος ξέρει, πώς να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένας μαθητής, όταν χρησιμοποιεί μια γλώσσα, κατανοεί καλά το επίπεδο των μαθητών του και γνωρίζει ότι η γλώσσα των μαθητών μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ένας μαθητής μιλάει μια ξένη γλώσσα.

Εν ολίγοις, ένας καλός δάσκαλος κατανοεί αμέσως τις δυσκολίες των μαθητών του.

Πώς λειτουργεί μια γλώσσα;

Για να έχετε καλή γλωσσική επίγνωση, πρέπει να μελετήσετε πώς λειτουργεί μια γλώσσα. Για να το απλοποιήσουμε, φανταστείτε ότι σε όλες τις γλώσσες υπάρχουν 3 στοιχεία:

  • Η μορφή (= η γραμματική). Όλες οι μορφές μιας γλώσσας έχουν ένα νόημα. Για παράδειγμα, στην πρόταση:

Αύριο θα πάω στην παραλία.

υπάρχει ένα επίρρημα χρόνου (αύριο), ένα ρήμα σε χρόνο μέλλοντα (θα πάω) και ένας εμπρόθετος προσδιορισμός που δηλώνει τόπο. (πού θα πάω; στην παραλία)

  • Το νόημα ( = το μήνυμα). Σε όλες τις γλώσσες, για να επικοινωνήσουμε ένα νόημα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια γλωσσική μορφή. Για παράδειγμα, στην πρόταση:

Αύριο θα πάω στην παραλία.

το "θα πάω" είναι ο μέλλοντας του ρήματος πηγαίνω/ πάω. Αλλά το επίρρημα του χρόνου "αύριο" καθιστά σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση το "πάω" έχει μελλοντική και όχι ενεστωτική σημασία.

  • Η προφορά ( = οι ήχοι της γλώσσας). Ο τρόπος με τον οποίο λέμε τις λέξεις είναι πολύ σημαντικός για την κατανόηση αλλά και να γίνει κάποιος κατανοητός. Η προφορά περιλαμβάνει επίσης τον τονισμό. Για παράδειγμα, υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των τριών προτάσεων:

Αύριο θα πάω στην παραλία.

Αύριο θα πάω στην παραλία;

Αύριο θα πάω στην παραλία!

Πώς μπορώ να έχω καλή γλωσσική επίγνωση;

 Ένας δάσκαλος με καλή γλωσσική επίγνωση δεν είναι μόνο καλός δάσκαλος, αλλά έχει και καλούς μαθητές, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τη γλώσσα μελέτης τους και γενικά κατανοούν πώς λειτουργούν οι γλώσσες.

Στην πραγματικότητα, ένας δάσκαλος με γλωσσική επίγνωση καταλαβαίνει γιατί οι μαθητές έχουν δυσκολίες και τι πρέπει να κάνει για να τους βοηθήσει.

Ποια είναι τα τεχνάσματα για τη χρήση της γλωσσικής μας επίγνωσης; Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Χρησιμοποιήστε ένα λεξιλόγιο κατάλληλο για το επίπεδο του μαθητή. Αν ο μαθητής είναι αρχάριος, μιλήστε απλά. Μην είστε υπερβολικά επίσημοι ή ανεπίσημοι. Μην χρησιμοποιείτε ιδιωματισμούς, αργκό ή βρισιές. Αν κατά λάθος μιλήσετε με αυτόν τον τρόπο, ρωτήστε την τάξη: "Ξέρει κανείς τι σημαίνει αυτή η λέξη;",
  • Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές καταλαβαίνουν τι λέτε. Ποτέ μην υποθέτετε ότι οι μαθητές καταλαβαίνουν τα πάντα. Στην τάξη μπορείτε να επιλέξετε μια λέξη ή φράση και να ρωτήσετε τους μαθητές: "Τι καταλάβατε;". Αποφύγετε να ρωτάτε τους μαθητές αν έχουν ερωτήσεις,
  • Με άλλα λόγια, μπείτε στη θέση του μαθητή. Σκεφτείτε μια φορά που πήγατε σε μια ξένη χώρα όπου δεν μιλούσατε τη γλώσσα. Πώς θέλατε να σας μιλούν οι άλλοι άνθρωποι; Οπότε, μιλήστε στο μαθητή σας με αυτόν τον τρόπο!

Θέλετε να κατεβάσετε αυτά τα βασικά στοιχεία σε μορφή pdf; Κάντε κλικ εδώ.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 1:45 μμ