Βίντεο: ανάγκες, δεξιότητες και ικανότητες του μαθητή


Για να κατεβάσετε το κείμενο, κάντε κλικ εδώ here.

Τώρα ας δούμε μερικά βασικά εργαλεία για τον εντοπισμό των αναγκών και των ενδιαφερόντων των μαθητών σας.

Το γλωσσικό σας μάθημα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με τους στόχους των μαθητών σας. Τι εργασίες χρειάζονται οι μαθητές σας; Γιατί παρακολουθούν το μάθημά σας; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους;

Την πρώτη ημέρα του μαθήματος, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος, μπορείτε να προσπαθήσετε να μάθετε κάποιες πληροφορίες για τους μαθητές σας με συγκεκριμένα καθήκοντα: αυτή η εργασία ονομάζεται ανάλυση αναγκών βάσει καθηκόντων.

Αν αποφασίσετε να το κάνετε νωρίς στο μάθημα, μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα το πρόγραμμα σπουδών σας με μαθησιακές εμπειρίες που κινητοποιούν τους μαθητές. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να υπάρχει καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος.

Η ανάλυση των αναγκών με βάση το έργο μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους και ο συνδυασμός μερικών από αυτές μπορεί να δώσει μια πιο αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης:

1. Παρατηρήστε τους μαθητές και τι μπορούν να κάνουν.

2. Πραγματοποιήστε μια συνέντευξη με τους μαθητές ή συζητήστε μαζί τους διάφορες εργασίες και δείτε πού δείχνουν ενδιαφέρον ή ποιες εργασίες μπορούν να κάνουν πιο εύκολα από άλλες. Για παράδειγμα, να πάνε στον οδοντίατρο, να πάρουν το λεωφορείο ή να παρακολουθήσουν ταινίες.

3. Αξιολογήστε τους μαθητές για να προσδιορίσετε τις πραγματικές τους ανάγκες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πριν από την έναρξη του μαθήματος με μια φόρμα Google, ή στην τάξη, μπορείτε να παρέχετε ένα διάγραμμα και να ζητήσετε από τους μαθητές να καταχωρήσουν τις εργασίες που θα ήθελαν να μάθουν, τους λόγους για τους οποίους θέλουν να μάθουν αυτή τη γλώσσα, καθώς και τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους. Αυτό μπορεί να φυλάσσεται στον προσωπικό τους φάκελο, ώστε οι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να μπορούν να αυτοαξιολογούν τις επιδόσεις τους ή να παρακολουθούν τη διαδικασία, για την οποία θα μιλήσουμε ξανά στην Ενότητα 5.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα ενός τέτοιου εντύπου


Είναι χρήσιμη η ανάλυση αναγκών; Πώς; Ας ελέγξουμε πρακτικά ένα παράδειγμα. Ας φανταστούμε ότι έχετε αυτά τα αποτελέσματα από όλους τους μαθητές σας:


Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία για την τάξη σας;

 1. Οι μαθητές σας βρίσκονται εδώ για διάφορους λόγους, τους οποίους μπορείτε να προσπαθήσετε να επιτύχετε προσαρμόζοντας τις εργασίες σας (για παράδειγμα, αυτοί που χρειάζονται τη γλώσσα για να εργαστούν ή να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους, ίσως θα χρειαστούν εργασίες που σχετίζονται με την εργασία τους, όπως η παρακολούθηση μιας συνέντευξης, η σύνταξη ενός προγράμματος σπουδών, η έξοδος με συναδέλφους).


2. Επίσης, καθώς έχετε διάφορους μαθητές που τους αρέσει ο κινηματογράφος ή οι ταινίες, θα ήταν καλή ιδέα να συμπεριλάβετε εργασίες σχετικές με τον κινηματογράφο. Θα αναλύσουμε τη χρήση των διαφόρων υλικών και θα δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα στην ενότητα 4.

3. Καθώς υπάρχουν διάφοροι μαθητές που έχουν ενδιαφέρον για κινησιολογικές δραστηριότητες (όπως περπάτημα, χορός ή ποδόσφαιρο), αυτό μπορεί να είναι ένα στοιχείο για να προσαρμόσετε τη μεθοδολογία σας (για παράδειγμα, όταν κάνετε μια εργασία, μπορείτε να βάλετε τους μαθητές να κινηθούν, να κάνουν κάτι ενεργητικό).

Άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ηλικία των συμμετεχόντων και τυχόν ειδικές απαιτήσεις που έχουν, τους λόγους για τους οποίους μαθαίνουν τη γλώσσα, τις διαφορετικές κοινωνικές πραγματικότητες, τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες συνηθίζουν να μαθαίνουν και τις προηγούμενες εμπειρίες τους στην εκμάθηση γλωσσών. Ειδικότερα, όταν διδάσκετε τη γλώσσα σας σε ενήλικες εκπαιδευόμενους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τα ακόλουθα 5 στοιχεία: 

·         Χρησιμοποιήστε τη γλωσσική τους εμπειρία

·         Παρακινήστε τους

·         Να θυμάστε ότι ορισμένοι μαθητές πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα αμέσως.

·         Τα προγράμματα σπουδών για ενήλικες επικεντρώνονται σε προβλήματα

·         Οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι πρέπει να μπορούν να μαθαίνουν με το δικό τους ρυθμό και να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τη δική τους μάθηση.

Θυμηθείτε: όσο περισσότερο λαμβάνετε υπόψη σας τους μαθητές σας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να παραμείνουν αφοσιωμένοι!

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο εδώ.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, 2:25 μμ