Βίντεο: Χαρακτηριστικά Αξιολόγησης στην Εργασιοκεντρική Διδασκαλία
Για να κατεβάσετε το κείμενο (pdf), κάντε κλικ εδώ:
Ακολουθούν τα κύρια σημεία του βίντεο:
Είδαμε τα χαρακτηριστικά της αξιολόγησης γενικά. Τώρα ας μελετήσουμε την εργασιοκεντρική αξιολόγηση.
Η εργασιοκεντρική αξιολόγηση εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 ενάντια στην παραδοσιακή αξιολόγηση και όταν γεννήθηκε η μέθοδος TBLT.
Όπως και στην TBLT, το έργο είναι το σημαντικότερο στοιχείο της αξιολόγησης με βάση το έργο. Στην πραγματικότητα, η εργασιοκεντρική αξιολόγηση χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ικανότητας των μαθητών να επιλύουν ένα έργο σε επικοινωνιακό πλαίσιο.
Η εργασιοκεντρική αξιολόγηση προσπαθεί να κάνει μια σύνδεση μεταξύ αυτού που οι μαθητές μπορούν να κάνουν στην τάξη και αυτού που οι μαθητές μπορούν να κάνουν στην πραγματική ζωή.
Η εργασιοκεντρική αξιολόγηση έχει τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά
- είναι άμεση - ο εκπαιδευτής ζητά από τους μαθητές να επικοινωνήσουν όπως στην πραγματική ζωή. Ο εκπαιδευτής αξιολογεί αυτή την επικοινωνία
- είναι διαμορφωτική - συνδέεται με μια μαθησιακή πορεία και μπορεί να βελτιώσει τόσο τη μάθηση όσο και τη διδασκαλία
- είναι επιτελεστική - ο εκπαιδευτικός αξιολογεί τις δεξιότητες ενός μαθητή σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο
- είναι αυθεντική - η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μαθητές είναι αυτή της πραγματικής ζωής.
Ας εφαρμόσουμε τα 4 χαρακτηριστικά της εργασιοκεντρικής αξιολόγησης στη δραστηριότητα που είδαμε μαζί στην Ενότητα 4, "Δημιουργία καταλόγου προτεινόμενων ταινιών".
Στην Ενότητα 1 είπαμε ότι ο εκπαιδευτικός θεωρεί ότι η εργασία ολοκληρώθηκε όταν οι μαθητές καταφέρνουν να μεταφέρουν ένα μήνυμα και όχι αν οι μαθητές χρησιμοποιούν τέλεια τη γραμματική. Στην πραγματικότητα, ο εκπαιδευτικός πρέπει να αξιολογεί την επικοινωνιακή ικανότητα των μαθητών. Η γραμματική δεν είναι το κύριο μέλημα: η γραμματική είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο δομών που υποστηρίζουν την επικοινωνιακή ικανότητα.
Η διδασκαλία και η αξιολόγηση με αυτόν τον τρόπο βοηθά τον εκπαιδευτικό να καταλάβει αν οι μαθητές του μαθαίνουν καλά, αν η διδασκαλία πηγαίνει καλά και αν η μαθησιακή διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί όπως είχε σχεδιάσει ο εκπαιδευτικός στην αρχή.
Η αξιολόγηση είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να σταματήσουμε και να επανασχεδιάσουμε μια διδακτική πορεία. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική σε κάθε γλωσσικό μάθημα, διότι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, βοηθά στη βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης.