Βίντεο: Σχεδιασμός της αξιολόγησης της προόδου των μαθητών
Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του βίντεο:
Τώρα ας μιλήσουμε για το πώς να σχεδιάσουμε την αξιολόγηση της βελτίωσης των μαθητών/τριών όταν διδάσκουμε με τη μέθοδο TBLT.
Στη μέθοδο TBLT, ο κύριος στόχος είναι η ευχέρεια (= να μπορεί κανείς να επικοινωνεί με ευχέρεια). Η ακρίβεια (= το να ξέρει κανείς να χρησιμοποιεί καλά τους γραμματικούς κανόνες) είναι επίσης σημαντική, αλλά δεν είναι ο κύριος στόχος.
Επομένως, όταν ο/η εκπαιδευτικός αξιολογεί τους μαθητές/τις μαθήτριες, πρέπει να θυμάται ότι η ευχέρεια είναι πιο σημαντική από την ακρίβεια.
Θυμάστε ότι ο/η εκπαιδευτικός δεν διακόπτει ή διορθώνει τους μαθητές/τις μαθήτριες όταν κάνουν την εργασία; Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή ο/η εκπαιδευτικός δεν πρέπει να εμποδίζει την επικοινωνία των μαθητών/τριων με γραμματικές διορθώσεις.
Ο/η εκπαιδευτικός κάνει γραμματικές διορθώσεις κατά τη διάρκεια της μετα-εργασίας, η οποία επικεντρώνεται στο λεξιλόγιο, τη γραμματική κ.λπ.
Πότε όμως ο/η εκπαιδευτικός κάνει την αξιολόγηση;
Η απάντηση είναι απλή: πάντα. Η αξιολόγηση είναι μια συνεχής διαδικασία: οι εκπαιδευτικοί αξιολογούν πάντα τους μαθητές/τις μαθήτριες και η αξιολόγησή τους μπορεί να ακολουθείται ή να μην ακολουθείται από ανατροφοδότηση. Τι σημαίνει αυτό;
Για παράδειγμα, είπαμε ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας ο/η εκπαιδευτικός δεν διορθώνει τους μαθητές/τις μαθήτιρες. Ο/η εκπαιδευτικός ακούει τι λένε οι μαθητές και παρατηρεί πώς μαθαίνουν, αλλά δεν διορθώνει τους μαθητές/τις μαθήτριες που κάνουν λάθη ή δεν λέει "μπράβο!" σε έναν πολύ ικανό μαθητή/μια πολύ ικανή μαθήτρια. Δεν δίνει ανατροφοδότηση, αλλά εξακολουθεί να κάνει αξιολόγηση, επειδή γνωρίζει τι κάνουν οι μαθητές/ριες και, κυρίως, αν το κάνουν καλά ή άσχημα.
Αντίθετα, στην μετά-εργασία φάση, ο/η εκπαιδευτικός δίνει ανατροφοδότηση: διορθώνει τα λάθη, εξηγεί τους κανόνες κ.λπ.
Πώς μοιάζει μια επαλήθευση με βάση την εργασία;
Μια επαλήθευση με βάση την εργασία πρέπει να θυμίζει μια πραγματική κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα παιχνίδι ρόλων, μια πρακτική δραστηριότητα, ένα έργο, μια μελέτη περίπτωσης κ.λπ.
Να θυμάστε ότι τα έργα είναι πιο δημιουργικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερα για πιο προχωρημένους/ες μαθητές/ριες. Αντίθετα, οι απλές εργασίες (επίλυση ενός προβλήματος επικοινωνίας) είναι λιγότερο δημιουργικές. Επομένως, είναι καλύτερες για αρχάριους/ες μαθητές/ριες.
Ακριβώς όπως και κατά τη διάρκεια ενός κανονικού μαθήματος TBLT, μπορείτε να αξιολογήσετε θετικά έναν μαθητή/μία μαθήτρια εάν ολοκληρώσει την εργασία και όχι μόνο εάν μιλάει σωστά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως είπαμε και προηγουμένως, η ευχέρεια έρχεται πριν από την ακρίβεια.
Τώρα ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να σχεδιάσετε την αξιολόγηση των μαθητών/ριών σας.
- Εισάγετε το θέμα. Περιγράψτε τη γενική κατάσταση. Ζητήστε από τους μαθητές/τις μαθήτριες να δώσουν προσοχή στις πληροφορίες που τους δίνετε. Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές για την επίλυση της εργασίας.
- Κατανόηση (ακρόαση ή ανάγνωση) Η ακρόαση και η ανάγνωση είναι δύο δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές/τις μαθήτριες να συλλέξουν πληροφορίες. Αυτές είναι σημαντικές για την κατανόηση της εργασίας και την εκτέλεσή της. Να θυμάστε ότι η ακρόαση είναι συνήθως πιο δύσκολη από την ανάγνωση. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε με την ανάγνωση και να βοηθήσετε τους μαθητές/τις μαθήτριες να αποκτήσουν μια γενική ιδέα και στη συνέχεια να συνεχίσετε με την ακρόαση. Φυσικά πρέπει να έχετε μαζί σας το υλικό για την ακρόαση και την ανάγνωση.
- Μελέτη περίπτωσης. Χωρίστε τους μαθητές/τις μαθήτριες σε ζευγάρια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βρουν πιο εύκολα μια λύση. Δώστε τους διαφορετικό υλικό για να κατασκευάσουν τις απαντήσεις τους.
- Παραγωγή (προφορικός ή γραπτός λόγος).
Αυτή τη στιγμή, οι μαθητές/τριες πρέπει να παρουσιάσουν ένα προϊόν.
Αν θέλετε να αξιολογήσετε το γραπτό λόγο, ζητήστε από τους μαθητές/τις μαθήτριες να εργαστούν μόνοι τους.
Αν θέλετε να αξιολογήσετε την ομιλία, χρησιμοποιήστε τα ίδια ζευγάρια που χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της μελέτης περίπτωσης. Δώστε στους μαθητές/στις μαθήτριες γραπτές οδηγίες και ζητήστε τους να προετοιμάσουν μια παρουσίαση. Μετά την παρουσίαση μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις των μαθητών/ριών.
Για να αξιολογήσετε τους στόχους, χρησιμοποιήστε τον πίνακα του CERF που είδαμε νωρίτερα στην ενότητα 3. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες στην πραγματικότητα σας επιτρέπει να καταλάβετε το επίπεδο των μαθητών/ριων και αν μπορούν να κάνουν την εργασία που θέλετε να τους δώσετε.
Γα να κατεβάσετε το κείμενο (pdf) με τα κύρια σημεία, κάντε κλικ εδώ.