Μαθησιακό υλικό
Για να κατεβάσετε το κείμενο (pdf), κάντε κλικ εδώ
Ο ρόλος του καθηγητή γλώσσας TBLT: βασικές δεξιότητες και διδακτικές γνώσεις
1.
Ποιος είναι ο
ρόλος του εκπαιδευτή στη μαθησιακή εμπειρία ως μεσολαβητή; Στην TBLT, ο εκπαιδευτής
δεν είναι ο "παντογνώστης εκπαιδευτής", αλλά αντίθετα έχει έναν
δευτερεύοντα ρόλο. Ο εκπαιδευτής καθίσταται υπεύθυνος για τη δημιουργία του
κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος και δίνει τα εργαλεία στους εκπαιδευόμενους
για να αναπτυχθούν τόσο ως εκπαιδευόμενοι όσο και ως άνθρωποι. Μόνο κατά τη
διάρκεια της μετα-διδασκαλίας, ο εκπαιδευτής επιστρέφει και πάλι σε έναν πιο
διδακτικό ρόλο και εξηγεί τα λάθη ή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η τάξη κατά
τη διάρκεια του κύκλου εργασιών.
2. Ως μεσολαβητής κατά τη χρήση της μεθοδολογίας TBLT συχνά: Ενεργείτε ως γλωσσικός σύμβουλος. Ο δάσκαλος δεν παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου που οι μαθητές εργάζονται από κοινού για να φτιάξουν την ιστορία- μπορεί να απαντά στις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με ορισμένες λέξεις ή τη χρήση και να κρατά σημειώσεις σχετικά με τα συνήθη λάθη, προκειμένου να τα αντιμετωπίσει στην εργασία μετά την εργασία), αλληλεπιδρά με τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των μαθητών και αντιδρά σε αυτές, διατηρώντας τους απασχολημένους και βοηθώντας τους να κατανοήσουν τις έννοιες- δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν και να εμπλακούν και να κινητοποιηθούν- για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας πόρους πολυμέσων, όπως εικόνες, τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια- παρακινεί τους μαθητές να μιλήσουν, εστιάζοντας σε αυθεντικές καταστάσεις και όχι στηγραμματική- θα ακολουθήσετε τα θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές- δημιουργήστε μια ασφαλή ατμόσφαιρα στην οποία οι μαθητές θα αισθάνονται καλά και θα είναι έτοιμοι να ρισκάρουν (για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες γλωσσικές τους δεξιότητες για να μιλήσουν και να λύσουν ένα πρόβλημα)- καθοδηγήστε, συμβουλέψτε και υποστηρίξτε όταν οι μαθητές το ζητήσουν- παρέχετε έμμεση ανατροφοδότηση: δηλαδή υποδεικνύετε το λάθος χωρίς να το διορθώνετε, αλλά να τους επιτρέπετε να το διορθώσουν μόνοι τους.
3. Παρά το γεγονός ότι είστε ένας μη συμβατικός δάσκαλος, υπάρχουν ορισμένες βασικές δεξιότητες που είναι κοινές για πολλούς δασκάλους και τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξετε (1) Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες για έναν καθηγητή ξένων γλωσσών, επειδή η γλώσσα ΕΙΝΑΙ επικοινωνία και πρέπει να είστε σε θέση να μεταφέρετε το υλικό στους μαθητές σας με έναν προσιτό και ενδιαφέροντα τρόπο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχετε καλές δεξιότητες γραπτής και προφορικής επικοινωνίας, καθώς και δεξιότητες ακρόασης που θα σας επιτρέψουν να αναγνωρίζετε τις ανάγκες των μαθητών σας και να προσαρμόζετε το υλικό σε αυτές. (2) Η κριτική σκέψη είναι επίσης απαραίτητη, ιδίως για να επιλέξετε τις πηγές σας και να προσαρμόσετε το υλικό στις ανάγκες των μαθητών σας, αλλά και για να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους και να επιλύσετε τυχόν συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν (θα συζητήσουμε για την επιλογή του υλικού σας για την τάξη στην επόμενη ενότητα) (3) Οι οργανωτικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τους εκπαιδευτικούς ώστε να σχεδιάζουν τα μαθήματα, το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματός σας, να αξιολογούν την πρόοδο των μαθητών σας και να εκτελούν όλες αυτές τις εργασίες έγκαιρα και αποτελεσματικά. (4) Η δημιουργικότητα και το πάθος είναι το κλειδί κατά τη διδασκαλία μιας γλώσσας για να κρατάτε τους μαθητές σας αφοσιωμένους και να τους παρακινείτε να συνεχίσουν τις μαθησιακές δραστηριότητες (5) Τέλος, η υπομονή είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να εξασκείτε όταν αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες των μαθητών σας: μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε έννοιες και να τραβήξετε την προσοχή του μαθητή σας πολλές φορές, καθώς και να ανταποκριθείτε σε αγχωτικές προκλήσεις που παρουσιάζονται τη δεδομένη στιγμή.
4. Θα πρέπει επίσης να έχετε γλωσσική επίγνωση. Τι εννοούμε με αυτό; Η γλωσσική επίγνωση αφορά την επάρκεια στη γραμματική (μορφολογία, σύνταξη) και το λεξιλόγιο της γλώσσας αυτής (συμπεριλαμβανομένης της ορθογραφίας, της προφοράς, του ύφους, της σημασίας/συνειρμών), εκτός από την ανάπτυξη δεξιοτήτων ξένης γλώσσας (ακρόαση, κατανόηση οπτικοακουστικών κειμένων, ανάγνωση, γραφή και ομιλία, καθώς και την ικανότητα γλωσσικής διαμεσολάβησης). Στην πραγματικότητα, παρόλο που μπορεί να μιλάτε μια γλώσσα με ευχέρεια ή ακόμη και να είστε φυσικός ομιλητής, αν δεν έχετε μάθει ποτέ αυτή τη γλώσσα σε σχολικό περιβάλλον, αν κανείς δεν σας δίδαξε ποτέ τη γραμματική ή αν έχετε μελετήσει τις γλωσσικές δομές πριν από πολύ καιρό, μπορεί να μην είστε ικανοί στη διδακτική της γλώσσας. Οι καθηγητές γλωσσών TBLT, όπως έχουμε επαναλάβει συχνά μέχρι τώρα, εστιάζουν πολύ λιγότερο στους "κανόνες" της γλώσσας και πολύ περισσότερο στις δεξιότητες. Παρόλα αυτά, εξακολουθείτε να καλείστε, στις μετα-ασκήσεις, να εξηγήσετε αυτούς τους κανόνες στους μαθητές σας, προκειμένου να τους βοηθήσετε να προσανατολίσουν τη γλωσσική τους παραγωγή στο μέλλον, καθώς και να είστε σε θέση να απαντήσετε σε ερωτήσεις των μαθητών. Η πρότασή μας, επομένως, είναι ότι εκτός από την κατάκτηση της μεθοδολογίας TBLT, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επανεξετάσετε τους κανόνες γραμματικής και λεξιλογίου της γλώσσας που θέλετε να διδάξετε.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι'αυτό δείτε ξανά την συνέντευξη με την καθηγήτρια γλώσσας εδώ.
Εάν θέλετε να θυμηθείτε τι είναι γλωσσική επίγνωση πατήστε εδώ για να δείτε ξανά το σχετικό βίντεο και την δραστηριότητα.