Ενότητα 2: Εκμάθηση γλωσσών και ΤΠΕ
Αυτή η ενότητα θα σας εξοικειώσει με διαδικτυακά και μη διαδικτυακά εργαλεία ΤΠΕ, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα στοιχεία στις πρακτικές εκμάθησης γλωσσών. Οι δεξιότητες που θα αποκτήσουν οι επαγγελματίες της γλώσσας ενσωματώνοντας μορφές τεχνολογίας στις διδακτικές τους δραστηριότητες μπορούν να τους βοηθήσουν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις διαδικασίες TBLT.
2.1 Εισαγωγή στην ενότητα
Μαθησιακοί στόχοι
Στο τέλος αυτής της ενότητας, θα είστε σε θέση να:
- Να κατανοήσετε τα οφέλη των εργαλείων και των πρακτικών ΤΠΕ στη διδασκαλία γλωσσών,
- Να εξοικειωθείτε με βασικά εργαλεία και πρακτικές ΤΠΕ,
- Να εξερευνήσετε νέες μαθησιακές προσεγγίσεις για να κάνετε το μάθημα ελκυστικό και διαδραστικό,
- Να προτείνετε εργαλεία ΤΠΕ ανάλογα με το είδος της γλωσσικής γνώσης που επιθυμεί να μεταφέρει ο εκπαιδευτικός στους μαθητές,
- Να μοιραστούν ιδέες σχετικά με το πώς τα εργαλεία ΤΠΕ μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με πρακτικές TBLT.
Παρακολουθήστε το εισαγωγικό βίντεο στην επόμενη ενότητα
Προαιρετικά: Ξεκινώντας με τη διαχείριση αρχείων
Σε αυτή την ενότητα, θα μάθετε για τα αρχεία και τις επεκτάσεις αρχείων. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο ως αρχή ή ως υπενθύμιση πριν από την αναζήτηση και τη δημιουργία περιεχομένου που θα χρησιμοποιήσετε στις τάξεις σας.
2.3 Αναζήτηση πληροφοριών- κριτική σκέψη & πνευματικά δικαιώματα
Σε αυτό το θέμα, θα μάθετε πώς να αναζητάτε περιεχόμενο και εργαλεία στο διαδίκτυο, να μοιράζεστε εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευόμενους να βρουν έγκυρο μαθησιακό υλικό, να επιτρέπετε στον εκπαιδευόμενο να κρίνει την εγκυρότητα του μαθησιακού υλικού που βρήκε και να μοιράζεστε ιδέες σχετικά με το πού να βρουν μαθησιακό υλικό.
2.4 Δημιουργία και προσαρμογή ψηφιακού περιεχομένου
Σε αυτό το θέμα, θα σας παρουσιάσουμε τις πολλές δυνατότητες να δημιουργήσετε το δικό σας ψηφιακό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας πολύ εύκολα εργαλεία. Θα εξετάσουμε τα εργαλεία επιλογής και περικοπής στον υπολογιστή σας και στις εφαρμογές, καθώς και τεχνικές εισαγωγής που μπορούν να φανούν χρήσιμες όταν φτιάχνετε φυλλάδια για τους μαθητές.
2.5 Κοινή χρήση υλικού
Σε αυτό το θέμα, θα μάθετε πώς να μοιράζεστε εργαλεία για τον διαμοιρασμό εκπαιδευτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, να κρίνετε το καλύτερο εργαλείο διαμοιρασμού ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του εκπαιδευτικού υλικού και να λάβετε συμβουλές σχετικά με τους πιο αποτελεσματικούς διαδικτυακούς ιστότοπους για την αναζήτηση πληροφοριών.
2.6 Γραφή
Σε αυτό το θέμα, θα μάθετε για τα ψηφιακά εργαλεία (online και εκτός σύνδεσης) που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις δεξιότητες γραφής των μαθητών σας. Το βίντεο και η δραστηριότητα θα σας δείξουν μια σειρά από διαφορετικά εργαλεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη διδασκαλία σας.
2.7 Παρατήρηση & Ακρόαση
Αυτή η συνεδρία έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία των βίντεο και των ακουστικών στη μαθησιακή διαδικασία, να μοιραστείτε ιδέες σχετικά με το πού μπορείτε να απευθυνθείτε για εκπαιδευτικό υλικό με βίντεο και ήχο. Συμβουλές σχετικά με τους πιο αποτελεσματικούς διαδικτυακούς ιστότοπους στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για πληροφορίες και να διερευνήσει μεθόδους ήχου και βίντεο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μαθημάτων TBLT.
2.8 Αλληλεπίδραση με τους μαθητές στο διαδίκτυο
Σε αυτή την ενότητα, θα μάθετε τη σημασία και τα πλεονεκτήματα των διαδραστικών εργαλείων. Θα μάθετε επίσης πώς να βοηθήσετε τους μαθητές να βρουν το κατάλληλο διαδραστικό εργαλείο ανάλογα με το θέμα μάθησης, να μοιραστείτε ιδέες σχετικά με τη χρήση των διαδραστικών εργαλείων στο TBLT, να εξοικειώσετε τους μαθητές με τα διαδικτυακά διαδραστικά εργαλεία.
Περίληψη της ενότητας